RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Kitüntették a dédit

Order of Australia kitüntetést kapott Ausztrália első női zsokéja.

pon.jpg


A most 77 esztendős Pam O’Neill  Eagle Farm versenypálya közelében nőtt fel és kiskorától kezdve érdeklődött a lovak iránt. Sok-sok éven át vezette a lovakat a pályáig, de ott át kellett adnia őket az apjának, mivel a nőket nem engedték be a nagyobb versenyterekre.

Azt gondoltam, ezen változtatni kell." - emlékezik vissza. "A küldetésem az lett, hogy megváltoztassam a versenyzés szabályait."

Leveleket kezdett írni a Jockey Clubnak, de mindig ugyanazt a választ kapta. "A legfőbb szabály, hogy a nők nem lovagolhatnak versenyekben a férfiak ellen." - hangzott a verdikt.

Pam több mint 140 levéllel bombázta a döntéshozókat, és csak az 1960-as években látszott némi előrelépés, amikor is az istállókban már vállalhattak munkát a hölgyek. 

Biztosan az is közrejátszott, hogy első helyi nőként Pam O'Neill-t láthatták versenyben az ausztrálok, hogy nem sokkal korábban Új-Zélandon Linda Jones már megkapta a zöld jelzést. Mivel az Ő férje tréner volt és saját lovukon értelemszerűen Linda lovagolt, így Pam csak a második hölgylovas lett az ausztrál versenytereken, de sportemberi nagyságát jól mutatja, hogy semmiféle féltékenységet nem mutatott. Még saját nyergét is kölcsönadta kollégájának, amikor az Ausztráliában versenyzett.

O'Neill 1979 májusában (kicsit későn, 34 évesen) végre megkapta a zsoké engedélyt.

Amikor elkezdtem, nem volt öltözőm, nem volt nők számára semmi sem. Volt egy lakókocsink, amelynek tetejére viccből „Pam's Penthouse” volt írva. Nem érdekelt, hol öltözhetek át. Csak lovagolni akartam."

Rögtön az első meetingjén három győztest lovagolt, ami mai napig világrekord egy kezdőtől.

A következő szombaton megismételte a triplázást. Egészen elképesztő népszerűségre tett szert. Férfiak és nők kiabálták egyaránt a nevét a pályákon.

1980-ban rövid japán kitérő után hazatért, de rákot diagnosztizáltak nála. Keményen harcolt a betegség ellen és három hónappal később már megkapta az orvosi engedélyt a lovaglásra.

1997-ben, 52 évesen, több mint 400 sikerrel a háta mögött fejezte be karrierjét. 

pon2.jpg"Életemben nem gondoltam volna, hogy egy nőt látok megnyerni a Melbourne Kupát. Könnyek szöktek a szemembe miközben Michelle Payne győzelmét néztem. Örülök, hogy a Queenslandben engedélyezett 65 zsokétanonc közül 35 nő." - mondta 2015-ben a női zsokék úttörője.

Ma a dédnagymama fiatal zsokékat oktat, akiket ilyesféle tanácsokkal lát el.

Azt tanácsolom a fiatal zsokéknak, hogy ugyan láthatják ennek minden csillogását, de rengeteg kemény munkával kell számolniuk és nagyon odaadónak kell lenniük. Nem könnyű az élet, mivel hosszú éveken át hajnali 3-kor kelsz, de ha el akarsz érni valamit, keményen kell dolgoznod. Egy zsokénak 100 esést kell elszenvednie, hogy igazán zsokévá váljon és a képessége beszél helyette nem kell saját trombitáját fújnia.

pon_trophies.PNG

Az O'Neill Order of Australia kitüntetése nem az első. Többek között verseny van róla elnevezve Brisbane-ben, és 2010-ben bekerült a Queensland Racing Hírességek Csarnokába.

Gratulálunk a kitüntetéshez!

Kép: couriermail.com.au, Jessica Hinchliffe, racenet

süti beállítások módosítása