RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Az utolsó nem sikerült - 1. rész

Amerikában szinte kitör az őrület, ha a Hármas Korona első két ágát ugyanazon csodás telivér nyeri meg. 

tim-tam-horse-447e6198-22c7-466b-aeab-56c118e867c-resize-750.jpg

A média szinte pihenni sem hagyja az aspiránst és annak minden mozdulatára kíváncsi. Záró sorozatunkban most azokat a lovakat mutatjuk be, aki megnyerték ez első két megmérettetést, azaz a Kentucky Derbyt és a Preakness Stakest, de a végső akadályon, 2400 méteren, New Yorkban a Belmont Stakesben elbuktak.

Első alanyunk, mindjárt a harmadik a sorban. Ugyanis 1932-ben Burgoo King (szül: 1929,Bubbling Over - Minawand) majd 4 évvel később Bold Venture (szül: 1933, St Germans - Possible) megnyerték az első két ágat, de lesántultak, így nem tudtak starthoz állni.

Az első telivér aki el is bukta a koronát az Pensive (szül: 1941, Hyperion - Penicuik) volt 1944-ben. Négy és fél hosszal nyerte a derbyt, majd a Preaknesst is behúzta, de a Belmontban fél hosszal kikapott Bounding Home-tól aki nem is indult a hármas korona első két versenyében. Az örökítésben nem alkotott igazán kiemelkedőt de fia, Ponder is megnyerte a Kentucky Derbyt. A Belmont nyerője: Bounding Home.

A nyitóképen látható Tim Tam (szül: 1955, Tom Fool - Two Lea) egy igazán tragikus sorsú hős. 1958-ban minden akadályt sikerrel vett így a Derbyt és a Preaknesst is. A Belmont szuperfavoritjának vélték, és ennek megfelelően elsőként is fordult a célegyenesre, de ott sesamoid törést szenvedett. Az utolsó yardot átbicegve is másodikként ért célba, de az álom odalett, helyette év végén a legjobb 3 éves címével vigasztalódhatott. A lába helyrejött és tenyésztésbe állították. 14 Stakes nyerő ivadéka született, köztük a Hall of Fame elismerést begyűjtő kanca, Tosmah. A Belmont nyerője: Cavan.

Carry Back (szül: 1958, Saggy - Joppy) nem volt éppen megkímélve, mert egész pályafutása során 61 versenyben indult. A Kentucky Derby és a Preakness sikere miatt joggal választották meg a legjobb 3 éves ménnek, de a Belmontban komoly pofonba szaladt bele. A kilenc induló között, mindösszesen csak hetedikként, de a nyerőtől 14,5 hosszt kapva ért célba, azaz őt valóban “eltemette” a gyors lovak temetőjének nevezett Belmont Stakes. Azon ritka lovak táborába tartozott, akivel kétszer is megpróbálták (volna) Európa legnagyobb versenyét, a Prix de l’Arc de Triomphe-ot, de nem járt sikerrel. Tenyésztésben sem alkotott kiemelkedőt, de 1975-ben a Hírességek Csarnokába választották és Calder Race Course-on verseny viseli a nevét. A Belmont nyerője: Sherluck.

carryback-1jpg-4d48de1538970300.jpg

A media.cleveland.com képén Carry Back tenyésztője és tulajdonosa  Mrs. Katherine Price (is) látható

Northern Dancer (szül: 1961, Nearctic  - Natalma)

1960-ban Nearctichoz osztották a Native Dancer apaságú Natalma nevű kancát, mely 1961. május 27-én egy apró pej méncsikót ellett. 

Ő lett Northern Dancer. 

A kis pej mén kétévesen mindjárt egy győzelemmel kezdte pályafutását. Még abban az évben nyolcszor futott és hatszor nyert, többek között a kanadai Coronation Futurity Stakes és a Summer Stakes versenyekben, és a Remsen Stakes-ben New Yorkban. Ennek köszönhetően évjárata legjobbjának választották hazájában.

Háromévesen tovább menetelt, a Kentucky Derby (pályarekord, mígnem Secretariat megdönti 1973-ban) és a Preakness Stakes trófeája után meg sem állt az amerikai Triple Crown harmadik ágáig (Belmont Stakes), ahol csak (!) harmadik lett. Még ebben az évben megnyerte a kanadai Queen’s Plate futamát, majd visszavonulásra kényszerült a bal elülső lábában fennálló ínproblémák miatt. Az USA-ban a legjobb háromévesnek választották, Kanadában pedig elnyerte az Év Lova címet. 1990-es kimúlásáig nagydíj nyerők egész sorát nemzette, kiváló leszármazottainak se szeri, se száma.

Az 1980-as években a fedeztetési díja 1 millió dollár volt, ami négyszer-ötször magasabb, mint az akkori sztármének ára, és egészen 2009-ig nem is volt sehol a világon egy mén fedeztetési díja sem ilyen magas! 

Northern Dancer „vére” akkora hatást fejtett ki a világ angol telivér tenyésztésére, ami még ma is meghatározó.

Több mint 120 fiát állították tenyésztésbe, a legkiemelkedőbbek közül néhány: Nijinsky II., Nureyev, Be My Guest, El Gran Senor, Lyphard, Danzig, Storm Bird, The Minstrel, Vice Regent, Sadler’s Wells. Ezek a mének maguk is erős méntörzseket alapítottak, és az ő legjobb fiaik és unokáik is ma már a tenyésztést szolgálják világszerte. 

Néhány érdekesség még Northern Dancerrel kapcsolatban:

-Ő az ükapja a 2008-ban a Triple Crown első két ágában győztes Big Brownnak.

-A 2009-es Triple Crown versenyek nyerőinek származásában egyaránt fellelhető a neve mind apai, mind anyai oldalról (Mine That Bird – Kentucky Derby, Rachel Alexandra – Preakness Stakes, Summer Bird – Belmont Stakes).

Napjaink két szupersztárjának, a nemrég visszavonult Frankelnek és az ausztrálok gyöngyszemének, Black Caviarnak a pedigréjében is kétszer megtaláljuk a nagy örökítő nevét (egyszer apai, egyszer anyai oldalon), tehát ők is rokontenyésztettek Northern Dancerre.

-Overdose éppenséggel nem rokontenyésztett, de neki is az apai ükapja.

-A világban sok helyütt (Kanada, USA, India) emlékművek őrzik nevét, nagydíjakat neveztek el róla, hazájában 1999-ben még bélyegeken is szerepelt.

-2011-ben Kanadában nagyszabású ünnepséggel emlékeztek meg róla születésének 50. évfordulója alkalmából.

Nyitókép: alchetron.com

Folytatjuk!

süti beállítások módosítása