RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Graffard átveszi Aiglemontot

Alain de Royer-Dupre nyugdíjba vonulásával Fraincis-Henri Graffard keze alatt készülnek majd Aga Khan lovai.

horses-at-aiglemont-800x445.jpg

Őfelsége Aga Khan egyik legnagyobb tréning-komplexumának vezetését 2022-től Graffard veszi át. A Gouvieux-ben fekvő Aiglemont jelenleg nyolcvan-kilencven lónak ad otthont. A pirossal szegett zöld színeket eddig olyan bajnokok viselték, mint Zarkava, Dalakhani vagy Siyouni.

Graffard a Godolphin Flying Start programjával kezdte lóverseny-pályafutását, majd négy évet töltött a Darley versenyirodájában, mielőtt Alain de Royer-Dupre asszisztense lett. 2011-ben kezdett önállóan tevékenykedni és olyan lovakkal ünnepelhetett felsőkategóriás győzelmeket, mint Erupt, Bateel, Channel, Watch Me, In Swoop, Wooded és The Revenant, 2019 végén pedig hozzá került Aga Khan néhány yearlingje is.

11231-large.jpeg

Alain de Royer-Dupre (a képen) Francois Mathet 1983-as halála óta irányítja a felkészülést Aiglemont-ban. Máig összesen 77 Group 1-győztest készített őfelsége Aga Khannak és Zahra Aga Khan hercegnőnek. Ezek közé tartozik hét Francia Guineas, egy Prix Vermeille, hat Prix de Diane és Prix Saint Alary, öt Prix du Jockey Club és két Prix de l’Arc de Triomphe – mindet esélytelen lenne akár csak listázni is.

Graffard az új pozíció betöltése mellett továbbra is tevékenykedik majd Chantilly-n kívül. Ehhez hasonlóan folytatódik az Aga Khan Studs szoros együttműködése további trénerekkel, ideértve Mikel Delzangles és Jean-Claude Rouget Franciaországban, valamint Dermot Weld, Michael Halford és Johnny Murtagh Írországban.

A héten a Jour de Galop egy nagyinterjúval búcsúzik Dupré mestertől. Ebből kiragadva két kérdés:

Mit csináltál volna, ha nem lettél volna idomár?
Egy ménesben maradtam volna azt sajnálva, hogy nem próbáltam meg trénerkedni.”

Mit tervezel tenni a jövőben?
Normális életet fogok élni. A trenírozás, akár tetszik, akár nem, sok örömet elvesz az életből. Emlékszem, amikor megérkeztem Chantillybe, és megláttam az idősebb idomárokat, azt mondtam magamban, hogy nem akarom úgy végezni, mint ők. Ez egyfajta függőség. És mint minden függőséget, ezt is nehéz abbahagyni. De tudnod kell, hogyan és mikor kell abbahagyni.

Azt hiszem, a megfelelő időben hagyom abba. Idén kezdtem fáradtnak érezni magam… A lovakkal mindig a holnapra kell gondolnunk. Amikor abbahagyom, képes leszek leülni és visszatekinteni. Ha jobban belegondolok, még mindig olyan formában leszek, hogy a ló világának új megközelítését fontolgathatom, kihasználva a tenyésztésben és a képzésben szerzett tapasztalataimat…”

A cikkben szereplő információk forrása a Thoroughbred Daily News.

Képek: TDN, Racing Post

süti beállítások módosítása