RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Ég Önnel

Khalid Abdullah után ismét eltávozott egy példátlanul sikeres futtató.

ham-800x445.jpg

75 éves korában elhunyt Hamdan Al Maktoum, a globális lóversenyzés egyik legsikeresebb alakja, aki utolsó szezonjában parádés idényt zárt (mind a Royal Ascot, mind a Glorious Goodwood legeredményesebb futtatója volt), ami egyúttal nyolcadik bajnoki címét jelentette Angliában. Mondhatni ez volt a méltó lezárása parádés életművének. 

Az 1945. december 25-én született Sheikh Hamdan, Dubai uralkodóhelyettese, az Emirátosok pénzügyi és ipari miniszterere, több mint 30 éven át kiemelkedő tulajdonos volt, aki klasszikus és a Royal Ascot győztesek sorát tudhatta istállójában.

Sportágunkban elért sikerei mellett neki köszönhető, hogy Dubai a kereskedelem és az üzleti világ központjává vált, az emirátusok küldöttségeit a Nemzetközi Valutaalaphoz és a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéhez vezette a nemzetközi fejlődés érdekében. A Dubai Ports Authority, Dubai World Trade Center és Dubai Natural Gas Company Limited is az ő irányítása alatt álltak.

Gondolkodtunk rajta, hogy érdemes egyáltalán belekezdeni a legsikeresebb lovainak felsorolásába? Az szinte lehetetlen lenne, így nézzük inkább a legnagyobb győzelmeit szigorúan a teljesség igénye nélkül:

  •  Epsom Derby: Nashwan (1989), Erhaab (1994)
  •  Epsom Oaks: Salsabil (1990), Eswarah (2005), Taghrooda (2014)
  •  King’s Stand Stakes: Dayjur (1990), Battaash (2020)
  •  King George VI and Queen Elizabeth Stakes: Nashwan (1989), Taghrooda (2014)
  •  Champion Stakes: Nayef (2001), Haafhd (2004)
  •  Irish Derby: Salsabil (1990)
  •  Melbourne Cup: At Talaq (1986), Jeune (1994)
  •  Dubai World Cup: Almutawakel (1999), Invasor (2007)
  •  Breeders’ Cup Classic: Invasor (2006)
  •  Belmont Stakes: Jazil (2006)
  • Prix de l’Arc de Triomphe: Sakhee (2001) (Majd minden nyilvántartásban a Godolphin sikereként van számon tartva, de a TRC szerint Ő a sejk tulajdonában állt valójában.) 

Számításaink szerint 95 Gr1-es kupát nyertek lovai. 

Láthatják, hogy valóban minden földrészen kiemelkedőt alkotott. Az angol telivértenyésztés mellett természetesen lelkes támogatója volt az arab versenyzésnek (sőt védnöke az Arab Versenyszervezetnek), de semmi kétség: az angol telivérek voltak leginkább a szívügyei. Egyik kedvenc szaklapunk, a TRC a sejk tíz csúcslovát itt sorolja fel.

Három évvel korábban (1981) alapított tenyészbirodalmához 1984-ben vásárolta meg  a norfolki Thetford közelében található Shadwell Estate-t, míg az ehhez kapcsolódó műveletekhez a Derrinstown Stud (Maynooth,  Kildare megye, Írország) segédkezett.

shadwell-may-2018-463-2.jpg

A főhadiszállás bejárata

Kék-fehér színei, Shadwell Racing zászlaja alatt, hamar a legsikeresebbek és egyúttal a leghíresebbek közé tartoztak és tartoznak mai napig a versenyzés világában.

A sejk talán legnagyobb sikere azonban a telivérek körül felépített életműve. Nagylelkű és  lelkes támogatóként segített megváltoztatni a galoppsport arculatát. Köszönjük!

Testvére így búcsúzik tőle: 

Istenhez tartozunk, és visszatérünk hozzá … Isten könyörüljön rajtad testvérem, támogatóm és társam.”

A kormányzat bejelentette, hogy szerdától félárbocon lobognak majd a zászlók 10 napon át és csütörtöktől három napra bezárják az emírség kormányzati intézményeit.

“A temetését csak a családtagokra korlátozzák a Covid-járvány miatt” – tweetelt a dubai médiairoda.

Nyugodjék békében!

ham-eletmuve.png

Kép: Racing TV Twitter, shadwellstud.com

süti beállítások módosítása