RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

A mi tizenegyünk

Avagy a világ egyik legnagyobb galoppfutama, a Melbourne Cup legfőbb sanszai.

anthony.jpeg

Tiger Moth (IRE) – Aidan O’Brien. A hároméves Galileo ivadékot ide készítette az ír fenomén.  Fokozatosan növelte számára a távot, azonban 1941 óta nem nyerte hároméves a kupát, igaz Ő Ausztráliában már négyévesnek számít. Így nézve pedig két évvel ezelőtt Cross Counter megdicsőült ugyanúgy Kerrin McEvoyyal, aki most Tiger Moth-ot is lovagolja. Kimázsált terhe: 52,5 kg. A 23-as startbox némileg csökkenti az esélyeit.

Sir Dragonet (AUS) - Ciaron Maher & David Eustace. A Cox Plate megnyerése elött csak 20/1-hez adták, de parádés győzelme után mostanra ő a másodfavorit. Pedig az a verseny 1200 méterrel rövidebb a Melbourne Cupnál, azaz valószínűleg a friss forma szól mellette. Maher és Eustace nagyszerű eredményeket értek el a hosszabb távú versenyekkel a 2020–21-es szezonban. Puhább talaj szükséges számára. Kimázsált terhe: 55,5 kg, lovasa: Glen Boss.

A nyitóképen Anthony Van Dyck  (IRE) – Aidan O’Brien. Igazán kiválóan futott a Caulfield Cupban és vélhetően csak a rossz startpozició miatt nem nyert. (Most viszont a kiváló, hármasból indul.) 30 éve nem futott ló ekkora kirótt teherrel (58,5 kg), de a szaklapok azt írják: Ausztráliában régen láttak ilyen jó képességű külföldi futót. Még Makybe Diva is csak 58 kg-ot vitt 2005-ben. Hugh Bowmannal topsúlya ellenére a verseny egyik legnagyobb esélyese ő is, de itt lesz mellette, legutóbbi legyőzője, azaz

Verry Elleegant (AUS) – Chris Waller. Az ötéves kanca az év egyik hőse Ausztráliában: Sorra nyeri a nagydíjakat de 2500 felett még nem járt. Ez visszaüthet. Chris Waller sosem nyerte még meg a kupát, de talán ennyire jó esélye sem mutatkozott még erre, mint idén. Kimázsált terhe: 55,5 kg, lovasa: Mark Zahra.

Surprise Baby (AUS) - Paul Preusker.  A tavalyi verseny ötödik helyezettje (emiatt kapott is két kiló büntetést), akit komoly pihenőre küldtek hiszen csak kétszer futott egy év alatt. Legutóbb nagyon messze volt Verry Elleegant mögött. Kimázsált terhe: 54,5 kg, lovasa: Craig Williams.

Prince Of Arran (UK) - Charlie Fellowes. Akinek gyakorlatilag egész Európa egyemberként szurkol. 2018-ban harmadik, tavaly második, akkor 2020-ban….? Sajnos a formái nem rémítik meg az ellenfeleket, de hiába nyeretlen több mint egy esztendeje, Őt ide készíti Fellowes mester egész évben, azaz még a Gr1-es futások csak a felemingtoni felkészülését szolgálták.  Kiváló formáját bizonyítja, a Caulfield Kupában elért lenyűgöző befejezése, ahol az egész csapat harmadik leggyorsabb záró szakaszát futotta a negyedik helyre vezető úton. Kimázsált terhe: 54,5 kg, lovasa az ausztrál lóversenyzés legtündöklőbb női lovasa, Jamie Kah. A szerencse picit rájuk mosolygott, hiszen az 1-es startboxból indulnak.

Russian Camelot (AUS) – Danny O’Brien. A ló és az egész O’Brien istálló bombaformában van, annak ellenére, hogy legutóbbi versenye előtt annyira felhúzta magát, hogy orvosi engedély kellett a futásához. Ausztrália egyik legnagyobb szupersztárja sem futott még 2500-nál hosszabbra, de ha valaki tudja, hogyan kell kupát nyerni, az Damien Oliver. No, meg a mester, hiszen ő a címvédő. Kimázsált terhe: 53,5 kg, lovasa: Damien Oliver.

finche.jpeg

A képen látható, gyönyörűséges Finche (AUS) – Chris Waller. Khalid Abdullah jól ismert színeiben. Nevezzük őt Waller második számú reménységének? Tavaly hetedik a kupában, legutóbb ötödik a Caulfield Cupban. Az ide kevés lesz. Kimázsált terhe: 54,5 kg, lovasa: James McDonald.

Ashrun (GER) – Andreas Wöhler. Péntek este még úgy véltük kevés a sansza. Másfél éve nyeretlen (volt), viszont negyedik az egyik legfontosabb felkészítőben, a 2400 méteres Geelong Cupban. Ha arra még tud rátenni, odaérhet. Érdekesség, hogy Nacho mögött negyedik volt a müncheni Gr1-es futamban. Ne feledjük: a mester már megnyerte a kupát, 2014-ben Protectionist-tal, azonban most ellene (vagy mellette?) szól, hogy szombaton, azaz 3 nappal a kupa előtt még futott és nyert egy hendikepet 2500 méterre. Kimázsált terhe: 53 kg, lovasa Declan Bates.

Nickajack Cave (AUS) – Peter Moody. A versenyzéshez nemrégiben visszatért tar mester minden álma a kupa elhódítása, de az Írországból vásárolt telivérével ez csak akkor sikerülhet, ha az sokat javul. Két utóbbi versenyét ugyan megnyerte, de azok még nyáron történtek Európában, ráadásul csak Listed és Gr3-as besorolásúak voltak. Ez más kávéház. Kimázsált terhe: 53,5 kg, lovasa még nem ismert.

Master Of Reality (IRE) – Josheph O’Brien. Szeptember negyedikén versenyzett utoljára, akkor egy szerény társaságot vert 2800 méterre. Joseph már nyert hasonlóan, közepes esélynek vélt lóval Melbourne kupát, így a Frankel ivadék 25/1-hez adott oddsa se tévesszen meg senkit. Ráadásul a ló tulajdonosa, az itt legtöbbször győző Lloyd Williams. Tavaly Master Of Reality 4. a kupában. A szaklapok szerint tavaly jobb esélyt képviselt, mint idén. Kimázsált terhe: 56 kg, lovasa: Ben Melham.

A táv 3200 méter, a helyszín Flemington Racecourse (Melbourne, Ausztrália) pénzdíj 8 millió AUD, amiből 4,4 milliót kap a győztes, de a 6-12. helyezett is 160-160 ezer dollár fájdalomdíjban részesül. Zárójelben a tréninghely. Start: kedd reggel 5 órakor!

süti beállítások módosítása