RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Jess Stonestreet Jackson Jr

Az amerikai ikonok tenyésztője és futtatója, igazán színes egyéniség, akárcsak a lovai…

jess-800x445.jpg

Jess Jackson 1930. február 18-án született Kaliforniában. Gyermekkorának egyik legmeghatározóbb periódusának tekinthető a nagy gazdasági világválság időszaka. Édesapja tanári pályafutása alatt többször szembesültek a munkanélküliség hátrányaival, ebből fakadóan előfordult, amikor a családnak csupán rizsen kellett élnie.

A boldogulásuk érdekében már ötévesen munkába állt, első állását újságkihordóként töltötte be, később dolgozott csaposként, cukorka készítőként, rakodó munkásként és estig lehetne sorolni, hány pályán próbálta ki magát – azonban akadnak életének érdekesebb pillanatai is. A Berkeley jogi karán végezte tanulmányait, így ügyvédnek állt.

1974-ben feleségével egy 80 hektáros körte-és dió gyümölcsöst vásároltak Lakeportban, amelyen később szőlőtermesztéssel kezdtek foglalkozni. Boraik Platinum Díjat nyertek az Amerikai Borversenyen, sőt, még az egykori elnök, Barack Obama háztartásában is megtalálható volt a híres – neves kaliforniai chardonnay, amit többek szerint ő tett fel a nagy bortérképre. 2009-ben alanyunkat beválasztották a Borászati Hírességek Csarnokába.

 

A híres Stonestreet borok egyike

 

“A bor a kulturális örökségünk része. A borral ünnepeljük  barátainkat, a családunkat és szeretteinket, az életben számunkra legfontosabb személyeket.” – tartotta.

2005-ben a Forbes magazin a világ 366., majd 2009-ben az 536. leggazdagabb emberének titulálta, viszont a Racing Portal hasábjain nem ennek okából jelent meg, hanem azért, mert a galoppsport egyik legendás futtatójaként is fennmaradt a neve.

Szenvedélye már korán megmutatkozott. Hogy is ne fordulhatott volna később a lóverseny felé, ha nagybátyja vállairól még a legendás Seabiscuit győzelmét is láthatta a Bay Meadows Handicap-ben?! Ennek ellenére sokáig a boripar, és az azzal kapcsolatos teendők kötötték le a figyelmét, így csak 2003-ban kezdett behatóbban foglalkozni a sportággal.

2005-ben vásárolta meg Kentucky-ban a 469 hektáros Buckram Oak Farm-ot, 17,9 millió dollárért, mondhatni ekkor kezdődött a Stonestreet valódi története. Ugyanekkor került tulajdonába első lova, Forest Music. A sikerélmény nem váratott sokáig magára, hiszen a kanca rögvest egy Gr2 kategóriás, lenyűgöző futamgyőzelemmel ajándékozta meg csapatát. Ezt követően Jackson az árverések egyik legpotentáltabb alakja lett. 2004-ben pl. 95 lovat vásárolt 21,7 millióért, így nem meglepő módon 2005-ben kellett egy még nagyobb (642 hektáros) farm kimondottan az anyakancák számára. A Frank Stronach nevével fémjelzett Adena Springs sztárménjeire, Ghostzapperre és az Awesome Againre is kiterjesztette érdeklődését.

Következő pillanatait a rivaldafényben Smart Strike és Sherriffs Deputy utódja, a Curlin névre hallgató mén hozta el, aki 2007. februárjában – egy vitából pereskedésig fajuló ügy végén –  3,5 millió dollárért lett a kentuckyi istállója lakója. Egész pontosan Jackson ennyi fizetett a ló 80%-os tulajdonrészéért, akit több partnerrel  közösen tudhatott magáénak.

dzirdrjvqaessrh.jpg

 Curlin

A fent említett fantasztikum még megvásárlásának évében megnyerte a Preakness Stakes-t, majd a Breeders’ Cup Classic mezőnyét is maga mögé utasította, ráadásként a következő évben a Dubai World Cup trófeáját zsebelte be.

Jackson partnerei négyévesen nem akarták már futtatni Curlin-t, de Jackson kivásárolta őket és  ezt mondta erről: 

“A sportágnak nagy csillagokra van szüksége, mint például Seabisciut, nem pedig egyéves csodákra.”

2008-ban a Timeform a világ legjobb “dirt lovának” nevezte ki, de az Év Lova címet (kétszer), és még számos trófeát nyert el. 16 futásából 11 alkalommal hozott első díjat, melyből 7 Gr1 kategóriás megmérettetés volt. Nevének nagyságát és felejthetetlenségét a Curlin Stakes, no meg rengeteg minőségi utódja garantálja.

Jess megnyerte a horseraceinsider.com szavazását, miszerint ő lett a 2008-as év sportembere. Az alábbiak voltak olvashatóak róla:

,,Jess Jackson-nak, amiért hitt Curlin kiválóságában, aki végül nemcsak megpróbálta bebizonyítani a hozzá fűzött reményeket, hanem túl is szárnyalta azokat.”

A Stonestreet Stable virágkora ezzel nem ért véget. Rachel Alexandra lett a 2009-es Kentucky Oaks győztese, több, mint 20 hosszal. Az egész világot sokkoló győzelem azonnal lépésre késztette Jackson-t és meg nem erősített hírek szerint 10 millió dollárt sem volt rest áldozni a kiváló kancáért. A történelmi – 85 év után az első kanca nyerő – Preakness-győzelmét már neki szerezte, mindemellett szezonja végén veretlenül vonult megérdemelt pihenőjére.

Az Év Lova kitüntetés tündököl az ő neve mellett is, valamint kancák közül a háromévesek amerikai bajnoka az esztendőben. Hat államban lefutott 19 versenyéből 13-ban győzött, és varázslatosságát a róla elnevezett Rachel Alexandra Stakes is bizonyítja.

 

 

A Stonestreet Stable szárnyalt. Öt év alatt 144 győzelem, 32 Stakes siker és 3 Év Lova cím.

Ennek a két csodalónak a keresztezéséből született meg Jess’s Dream, avagy Jess álma, amit hősünk már nem élhetett meg.

Bárcsak megélhette volna. Mindannyian szerettük és tiszteltük őt – néha nem értékeljük eléggé azokat, akik a változásokért dolgoznak. Utólag azonban mindig rájövünk, mekkorát tévedtünk” – mondta Richard A. Getty, Jess ügyvédje.

Saratogában való futása után senkiben sem merült fel kérdésként, hogy vajon hű lesz e nevéhez, hiszen hatalmas stílusban vitte el a pálmát. Trénere Kiaran McLaughlin így vélekedett róla:

,,Valóban korlátlan potenciállal rendelkezik. Olyan jól ment, ahogyan csak tud egy telivér elsőként Saratogában. Kétség sem fér hozzá, hogy kiemelkedő tehetség. Még biztosan nem láttuk a legjobb oldalát. Határ a csillagos ég.”

Többet azonban nem láthattunk belőle, hiszen első és utolsó színpadra lépését követően örökre levonult a porondról.

Féltestvérét, Rachel’s Valentina-t sem hagyhatjuk ki a felsorolásból, hiszen a Breeders’ Cup Juvenile Fillies 2015-ös „kiadásának” bajnoka. A szintén Preakness-nyerő Bernardini-től született hatalmas (115 kilót nyomó kanca)csikó azonban kis híján “megölte” mamáját, hiszen az elléskor megsérült Alexandra királynő vastagbele. Napokig milliók imádkoztak az életéért. Ma szerencsére boldogan nyargalászik, bár soha többé nem fedeztették.

Jess nem csak egy pokolian sikeres futtató volt, hanem egy örök reformer. Aktívan hozzájárult a sport fejlődéséhez, elősegítette az úgynevezett „kettős ügynökség” (azaz hogy az ügynök titokban a vásárlónak és az eladónak egyaránt dolgozzon) megszüntetését, valamint egy kongresszuson kifejtette véleményét az egységes szabályozással, a szteroidokkal kapcsolatban, és kezdeményezte utóbbiak megszüntetését, de ezek mellett még több előremutató javaslata is volt.

Jackson több éven át tartó melanóma elleni kezelés után 2011. április 21-én hunyt el. Felesége, Barbara Banke, öt gyermeke: Jennifer Hartford, Laura Giron, Katie Jackson, Julia Jackson, Christopher Jackson valamint két unokája, Hailey Hartford és MacLean Hartford gyászolta. No és természetesen imádott sportágunk minden szereplője és követője.

Vitathatatlan, hogy a galoppsport mindörökké megőrzi emlékét.

“Csodáltam a hajlandóságát, hogy megkérdőjelezze a status quo-t. De leginkább csodáltam őt magát, mint személyt. Sportunk jobb, mert Ő részt vett benne.” – mondta Nick Nicholson,  Keeneland elnöke.

Fotó: America’s Best Racing, Stonestreet twitter,  kentucky.com/David Stephenson/Staff Lexington Herald-Leader, Stonestreet Winery twitter, Thoroughbred Insider twitter

süti beállítások módosítása