RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

A királynő apja

A félreértések elkerülése végett, az európaié – bemutatjuk Önöknek Nathaniel-t!

nathaniel1-800x445.jpg

Nincs olyan lóversenyrajongó, aki ne ismerné Enable nevét. A Juddmonte sztárja persze ki is érdemelte az őt övező figyelmet, de most nem azért vagyunk itt, hogy a szuperkanca teljesítményét méltassuk – sokkal inkább most szülinapos apjáét, akinek neve mostanában ugyan szinte csak lánya miatt merül fel a közbeszédben, de valójában ennél jóval többet tett le az asztalra.

A pej mén 2008. április 24-én látta meg a napvilágot Írországban, a Rothschild báró családi ménesében, majd versenypályafutását is az ő kötelékükben töltötte. Származásából minden adott volt: mint közel minden szigetországi klasszis akkoriban, ő is Galileo-tól született, anyja pedig egy amerikai születésű, pályán és tenyésztésben egyaránt szép sikereket felmutató kanca, Magnificent Style volt.

Tulajdonosa, Serena Mary Rothschild fia után nevezte el a csikót Nathaniel-nek, majd versenykarrierje megkezdéséhez Newmarket-be küldte, ahol Clarehaven Stables-ben John Gosden kezei alatt készült.

Pályafutásáról összességében elmondható, hogy egy remek ló volt korszakos sztárok árnyékában. Debütálásakor nem mással futott együtt, mint az akkor még szintén csak szárnyait bontogató Frankel, és a nyeretlen versenyben fél hosszal megszorongatta a “királyt”, amely azóta is a veretlen szuperklasszis legszorosabb befutója.

nathanielfrankel-1024x576.jpeg

A jövő bajnokai fej fejt: Nathaniel és Frankel csatája

Ennek fényében következő szerepelésekor mindössze 1,2-szeres pénzt érő favoritként lépett pályára, de a Tom Queally és Sir Henry Cecil ismét letaszították a trónról, ezúttal Picture Editor galoppozott be a célba rövid-fejhossznyi előnnyel.

Háromévesen aztán kiengesztelődhetett: áprilisban elveszítette nyeretlenségét; a Gr3-as Chester Vase-ben is szoros küzdelemben kapott ki; majd a Derby-t kihagyva öt hosszal diadalmaskodott a Royal Ascot-i Gr2-es King Edward VII Stakes-ben – de a nyarat a “King George-on” koronázta meg, ahol patinás mezőnyt (köztük O’Brien St Nicholas Abbey-jét) utasított maga mögé.

Az Arc de Triomphe is a tervek között szerepelt, de a neki rosszul fekvő pálya miatt Gosden végül a neves Champion Stakes-t választotta, ahol a fantasztikus csapatból végül csalódást keltő ötödikként végzett, 3 1/4 hosszal a nyerő Cirrus des Aigles, valamint So You Think mögött – micsoda nevek, igaz?

Négyéves szezonja elején légzési problémákkal küzdött, azonban szempillantás alatt jóvátette a kimaradt tavaszt, mikor első 2012-es megmérettetésekor elsőként ért haza az Eclipse Stakes-ben. Ekkor még nem tudhatták, hogy a sandowni diadal egyben utolsó győzelme is volt, de az év hátralevő része sem nevezhető csalódásnak. Szoros másodikként végzett Danedream, illetve Snow Fairy mögött a King George-on és az Irish Champion Stakes-en, majd miután nem megfelelő vérteszt-eredmény miatt ismét ki kellett hagynia az ARC-ot, a Champion Stakes-re utazott.

A brit lóverseny rajongói pedig pontosan tisztában vannak vele, hogyan végződött a 2012-es Champion Stakes, Frankel legendás búcsúfutása. A Juddmonte csodalova szűk két hosszal utasította maga mögé “Cirrus-t”, Nathaniel pedig a dobogó legalsó fokáig jutott, a mezőny hátralevő részét még így is három és fél hosszal elszórva.

Néhány nappal a futam után bejelentették visszavonulását, majd 2013-ban Newsells Park Stud-ban megkezdte karrierjét apaménként. Első évjáratából 2014-ben rögtön megszületett a királynő, rajta kívül eddig azonban csak egy további Gr1-győztest adott, név szerint God Given-t. A folytatást pedig kíváncsian várjuk…

Májusban bemutatjuk a kihívó, Almond Eye apját is.

Képek: Racing Post, twitter

süti beállítások módosítása