RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Isten óvja a Királynőt!

A miénk egy lóversenylap, így őfelsége születésnapján mutassuk be kicsit - lovas szemmel - őt, most mint futtatót.

A Racing Portal egyik olvasója előtt sem lehet kétséges, hogy a leghíresebb galoppfuttató a világon, az éppen ma 93 éves, 1953 óta a trónon ülő II. Erzsébet Királynő.

Az 1926. április 21-én Londonban született uralkodó négyévesen kapta az első póniját, amelyet két évvel később kezdhetett el lovagolni.

1947-től már hercegnőként is részt vett a hagyományos Trooping The Colour ünnepélyes lovaglásokon és ezzel egészen 1986-ig nem hagyott fel, azaz már királynőként is boldogan vegyült el lovastársai között. A képen az 1986-os, azaz az utolsó (ottani) fellépése látható.

A telivéristállót 1952-ben örökölte meg édesapjától, VI. Györgytől. Saját és a Nemzeti Ménesben tenyésztett lovakkal kezdte pályafutását, ami nem volt éppen zökkenőmentes, de 1954-ben és 57-ben már ő lett a futtatói champion, köszönhetően nagyszámú, de elsősorban minőségi állományának. Akkoriban olyan világhírű vetélytársai voltak ezen a területen, mint pl. III. Aga Khan vagy éppenséggel a pár napja általunk is bemutatott Marcel Boussac, azaz nem akárkiből lehetett bajnok.

Első külföldi klasszikusát 1974-ben jegyezte, miután az angol 1000 Guineas bajnok Highclere megnyerte a Prix ​​de Diane-t, de hazájában nem lehetett próféta. Nagyversenyekben ugyanis nem igazán voltak sikeresek a lovai.  Aureole második lett a derbyben 4 nappal a trónra lépése után, 1958-ban Pall Mall megnyerte a 2000 Guineas-t, Dunfermline 1977-ben az Oakst és a St Legert, de az igazán kiugró nagy siker talán mindörökre elkerülte. A képen viszont az Oaks 1957. évi nyertesét, Carrozza-t vezeti vissza, akit Lester Piggott lovagolt.

d4qzgukx4aee_56.jpg

Erről is őszintén beszélt. Azt mondta: imádja a versenyzést (sosem fogad!), de a tenyésztés mindig is jobban érdekelte. Minden reggel a Racing Post átolvasásával kezdi a napját.

Lovai ma ugyanazokban a (videóban is jól látható) színekben versenyeznek, mint amit dédapja VII. Eduárd király álmodott meg anno, és amiben Estimate ascoti sikerét is ünnepelhette.

Jó egészséget, sok-sok kiváló lovat és emlékezetes győzelmet kívánunk őfelségének. Isten óvja a Királynőt!

Kép: wikipédia, nyitókép: PA Images, Racing Post

A bejegyzés trackback címe:

https://racingportal.blog.hu/api/trackback/id/tr1414778388

RACING PORTAL

Weboldalunk: favoritonline.hu

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása