RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Luke Nolen Winx-ről és “Nelly”-ről

Ez alkalommal Luke Nolen, profi zsoké szemszögéből láthatjuk, hogy ő hogyan éli meg a Winxet övező rajongást, amelyet maga is megtapasztalt pár éve a fantasztikus Black Caviar által.

winx-bc-800x445.jpg

Nem kell senkinek se bemutatni a legendás Black Caviar-t, ki 25 futamon keresztül veretlennek bizonyult, és azt hittük egy emberöltő se lesz elég, hogy újfent ilyen kaliberű lovat lássunk a kenguruk földjén – vagy bárhol máshol. Egy évtized se telt azonban el, de egy újabb csillag szárnyal az ausztrál lóverseny egén, ami deja vu Luke Nolen számára, hiszen jól ismeri a várakozó légkört, s tiszteli Winx-et és annak teljesítményét.

Szinte költői, hogy Black Caviar 25. győzelme után öt évvel és egy nappal, Winx is megnyerte zsinórban 25. versenyét. „Nelly” 12. születésnapján pedig Winx a saját magáról elnevezett futamban, az augusztus 18-ai Winx Stakes-ben aratta 26. sikerét.

„Hihetetlen, hogy ezek a lovak ilyen közel vannak egymáshoz a lóverseny történelmében. Nézőkként teljesen el vagyunk kényeztetve.” – áradozott Nolen. „Nem gondoltam, hogy valaha is fogok látni még egy lovat, amelyik 25 versenyt nyer zsinórban, de íme. Black Caviar azonban egy külön sztori. A veretlensége egy kissé elválasztja a kettőt egymástól.”

Winx a versenyrekordok megdöntője. Nem csupán a formaszámai teszik a világ legjobb lovává, hanem a 19 Group 1-es győzelme is figyelemre méltó, és az általa eddig keresett pénzdíj már 19 millió dollár fölött van.

Nolen páholyból látta Black Caviar menetelését, de a Winx legenda születését szintén közel – mondhatni első sorból láthatta. Ha pedig visszaemlékezik arra a napra, tisztán látta maga előtt a jövőt: ez pedig nem más volt, mint a győzelmi sorozat legelső lépése, a 2015-ös Sunshine Coast Guineas. Black Caviar egyik versenyét látta maga előtt Winx győzelmének képében – mikor a kanca kirobbant a stratgépből és hat hosszt vert rá a többi háromévesre a Listed besorolású Blue Sapphire futamban, Caulfield-ben, 2009-ben.

„Csupán kétszer lovagoltam Winx ellen és nagyon jól mentem Ulmann-nal a Sunshine Coast Guineasen, amikor elkezdte a sorozatot.” – tette hozzá Nolen – „Csak akkor, mikor megnéztem a visszajátszást gondolkodtam el rajta „hogyan verhetett meg engem”. Nagyon gyorsan ment vele Larry Cassidy, szinte végigfutott a hátunkon az egyenesben.”

A zsoké mindkét kancát ugyanolyan erősnek tartja, ehhez elegendő visszatekinteni a két ló karrierjének kezdetéhez. Mindemellett úgy véli, hogy jelentős különbség van a két bajnok testfelépítése között. Ettől függetlenül vitathatatlan, hogy mindketten vérbeli telivérek.

 „Black Caviar léptei hosszúak és robbanékony ló, de úgy néz ki, mint egy mén.” – jegyezte meg Nolen. – „Winx sokkal nőiesebb ebben a tekintetben. Nincs kifejezetten kigyúrva, nincs olyan óriási mérete, így biztos a szíve ami viszi előre. De mindketten világbajnok lovak és valószínűleg a két legjobb kanca, akiket valaha láttunk ebben az országban.”

Nolen azt is megjegyezte, hogy: „A kancák szőrszál hasogatóak tudnak lenni, és néha nem mutatják meg azt, ami bennük rejlik.” Ezért is olyan elképesztő eredmény a trénerek részéről, hogy kancáikat a csúcson képesek tartani.

Black Caviar és Peter munkásságának végétől Nolen élete megváltozott. Nem csatlakozott nagy istállókhoz és, mint sok zsoké, ismét a különleges lovat keresi, hogy újra eljuthasson a komolyabb versenyekre. Igaz, sosem érezte kényelmesnek a reflektorfényt, mégis megtanulta kezelni, mint ahogyan azt Hugh Bowman tette.

Bármikor, mikor Winx starthoz áll, egy hétig folyamatosan beszélni kell mind Bowman-nak, mind Waller-nek a kancáról. Nolen tisztában volt vele korábban is, hogy a világ mindent tudni akar a versenyző bálványról és csak azt kívánja, hogy egy kicsit még jobban részese lehessen Black Caviar iránti állandó érdeklődésnek. Most pedig kétségtelen, hogy Waller és Bowman ugyanezt érzik.

„Kifutsz a mondanivalóból egyszerűen – bár se Peter se én nem voltunk szószátyárak. Mikor interjúztatnak, ugyanazt a dolgot mondod el százszor, csak kicsit másképp. Kár, hogy nem Rhodes ösztöndíjas lovagolta vagy tréningezte. Akkor jobb egymondatosaink lettek volna…”

Forrásunk a Racing NSW cikke.

süti beállítások módosítása