RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Imperiál

Következzék az aranyszőrű táltos.

imperia2.jpg

1960. február 14-én született meg a Kisbéri ménesben a XX. század legjobb magyar versenylova, Imperiál. Tenyésztője az a Rádoki József volt, aki mindössze 7 évvel ezelőtt hunyt el.

Imperiál apja olyan klasszis telivér volt, hogy Imit több lóversenyrajongó még fiánál is jobbnak tartja, csak ő szerencsétlenebb időben született. Imperiál sikerei azonban kétségtelenül az ő nevét is bearanyozták.

Hurry lánya pályafutása 25 versenyéből 20-at megnyert. 

Megnyerte az Osztrák Derbyt, a Magyar Derbyt, a Szocialista Országok Nagydíját, kétszer az Ausztriai Díjat. Legnagyobb sikere egy 2. helyezés a Baden-Badeni Nagydíjon. Már a 2 évesen megnyert Ausztriai Díjbeli 6 hosszas győzelmére felfigyeltek a szakértők. Abban az évben futott Prágában, sőt Magyarországon is győzött.” – írja róla a Wikipédia, és ezt mi sem fogalmazhatnánk jobban meg.

 

Nyugat-európai sikerei kapcsán az USA-ban is felfigyeltek káprázatos képességeire, és 1964-ben meghívták a Washington D.C. Internationalra, ahol Laurel Parkban a világ akkori 10 legjobb lova állt starthoz.

Versenypályafutása után kiváló fedezőmén lett. 12 ivadéka nyert Derbyt, de volt utódja, aki Németországban nyert nagydíjat.

1989-ben Kerteskőn altatták el.

Kép: Aperianov Pannika

süti beállítások módosítása