RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Chris Waller a halhatatlanok között

Az ötödik kontinens vezető trénere szülőhazájában, Új-Zélandon bekerül a Hall Of Fame halhatatlanjai közé.

c52bc35da44bd71d92ac5d08b7679f7c-800x445.jpg

Februárban új tagokkal bővül az új-zélandi Hírességek arcképcsarnoka, többek között Murray Baker-rel, Sir Woolf Fisher-rel és Tod Hewitt-tel, a szerkesztőség körében (is) kiemelkedő jelentőséggel bír Winx és további extraklasszisok trénere, Chris Waller beválasztása, így, amíg a csodaló visszatérésére készül, megragadnánk az alkalmat, hogy felkészítőjét is részletesen bemutassuk Önöknek.

Foxton-ban, Új-Zélandon nevelkedett. Édesapja tejtermelő farmer volt, ő pedig kezdetben Paddy Busuttin istállójában lovászkodott, és mikor 2000-ben Ausztráliába költözött gyermekkori kedvesével, két lejárt hitelkártyával, készpénz nélkül és néhány üres boksszal, mindez, ami ma midennapjait teszi ki, még csak kósza álom volt.

Pokoli nehéz volt a kezdet, de a csodaszép barátnője akkor is kitartott mellette, amikor barátok lakásában a földön kellett aludniuk. Csak később lett egy olcsó albérletük (Stephanie Japán fotózáson keresett pénzéből), amelyet nagy nehezen tudtak csak fizetni és nagy nehézségek árán varázsoltak otthonná, de az első három évben nem volt autójuk, ami egy lóverseny-trénernél szinte elképzelhetetlen. Sőt alkalmazottai sem voltak azokban az időkben.

Vagy a lószállítóban, vagy egy másik trénerrel utaztam” – mondta erről később.

Állandó lakhelye Rosehill lett, és egyik első lovát, Party Belle-t is Rosehill-be hozta, miközben abban az évben már nyeretlen-versenyben győzött Wyong-ban, egy évvel később pedig már három győzelemmel tért vissza a kancával.

Az igazi nagy felfutást egy telefonhívás jelentette számára. Az Ingham-testvérek (az ország legnagyobb tulajdonos-tenyésztői) Chris-hez fordultak, miután az egész vállalkozásukat felszámolták és 500 millió dollárét lovaik Sheik Mohammed Darley istállójába kerültek.

Azonban újra vásároltak pár lovat kedvtelésből és ezek trenírozására Christ kérték fel. Ez az esemény, és a család támogatása segített, hogy létrehozhassa saját istállóját, a Chris Waller Racing-et.

Első kiemelt győzelmét 2006-ban aratta az akkor négyéves Danehill apaságú ménnel, Magically-vel; első Group1-trófeája pedig 2008-ban született meg, mikor Triple Honour diadalmaskodott az augusztusi Doncaster Handicap-ben Sydney másik pályáján, Royal Randwick-ben. A herélt később nem tudta megismételni akkori teljesítményét, de további két sikert gyűjtött be Gr2-ben.
Februárban új tagokkal bővül az új-zélandi Hírességek arcképcsarnoka, többek között Murray Baker-rel, Sir Woolf Fisher-rel és Tod Hewitt-tel, a szerkesztőség körében (is) kiemelkedő jelentőséggel bír Winx és további extraklasszisok trénere, Chris Waller beválasztása, így, amíg a csodaló visszatérésére készül, megragadnánk az alkalmat, hogy felkészítőjét is részletesen bemutassuk Önöknek.

Triple Honour sikerével azonban nem indult be egy csapásra a szekér. További csúcskategóriás sikereket is jegyzett, de az igazi áttörést a 2010/11-es szezon hozta, mikor megnyerte a Sydney-i trénerek elnökségét.

A 2012/13-as szezonban megdöntötte a Sydney-i rekordot, ugyanis is egy versenyév alatt több futamot hódítottak el idomítottjai, mint Tommy Smith-nek és Gai Waterhouse-nak bármelyik idényben.

Lovai közül ekkoriban már sorra kerültek ki a klasszisok, melynek köszönhetően zsinórban hétszer lett New South Wales bajnok trénere. Napjainkra már négy farmot üzemeltet Gold Coast-tól Melbourne-ig, 77 Gr1-győztes idomítottnál tart, a 2015/16-os szezonban pedig 267 győzelmet aratott. Ma 120 ló tartozik a felügyelete alá.

Ez az év egyébként is különleges neki, hiszen ekkor kezdte el igazán szárnyait bontogatni négyéves kancája, a Queensland Oaks-győztes Winx, akiről ekkor még nem sejthette, mekkora klasszisra akadt személyében.    
dsherer-800x445.jpg

Street Cry lánya fantasztikus szezont zárt, így megválasztották az Év Lovának, de a világranglistán is nyolcadik lett első Cox Plate sikerével. Az álom pedig folytatódott: Winx egyszerűen nem tudott veszíteni, ötévesen is uralta a kenguruk földjét; ekkor sokan már a világ legjobb versenylovaként tekintettek rá.

Hatéves szezonjának közepén már zsinórban 22 győzelemnél, triplázott a Cox Plate-ben, második a Longines világranglistán, és hamarosan visszatér az Apollo Stakes-ben. Rövidesen azonban nagy döntés vár a trénerre: évek óta a levegőben lóg, szerepel-e valamikor a csodakanca Ausztrálián kívül. Tavaly az európai rajongók nem túl nagy örömére kihagyták a Royal Ascot-ot, a téma idén azonban újra esedékes. Mi pedig izgatottan várjuk…

A 45 éves Waller egy abszolút hallgatag, visszafogott ember, pedig nem csak Winx miatt irigyelt a szakmában, hanem gyönyörű felesége, a volt nemzetközi szupermodell, Stephanie miatt is, akivel két gyermeket nevelnek, azaz a tiniszerelem máig is tart. A versenyeket a klubházban, TV-n követi, mert gyűlöli a tömeget.

Ő nem egy érzelmes ember, hogy őszinte legyek. Az egyetlen alkalom amikor sírni látom, ha győz egy lova. Ez olyan vicces.” – mondja felesége.

Gratulálunk a kitüntetéséhez, Mr. Waller!

 

Update: Ma reggelre lett tele a világsajtó Chris Waller közleményével, miszerint a csodakanca Hugh Bowman eltiltása miatt NEM indul a jövő szombati Apollo Stakes-ben. Helyette március 3-án, a Chipping Norton Stakes-ben (Gr1, 1600 m) lesz a szezonpremiere.
süti beállítások módosítása