RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Shergar

Mai főszeplőnk tulajdonosa biztosan nem ilyesféle ismeretségre vágyott.

image.jpg

Shergar (Great Nephew-Sharmeen) ugyanis talán amiatt lett a lóverseny-történelem leghíresebb lova, hogy elrabolták és soha nem került elő többé.

Pedig IV. Aga Khan saját tenyésztése mesés karriert (is) produkált. Első futása során pályarekorddal győzött, igaz a mai Racing Post Trophy-nak nevezett futamban kikapott.

Háromévesen – amikor az angol telivérnek igazán csúcsformát kell futnia – igazi diadalkörútba kezdett. Már akkor derbyesélyesnek tartották, amikor a  Chester Vase-t 12 hosszal (!) nyerte. Nem is hibázott Epsomban. Zsokéja, Walter Swinburn azt mondta róla, a végén már letette a kezét hadd menjen magától, ami benne van.  10 hosszas győzelem lett a vége, azaz

10 hosszal nyerte a világ legnagyobb lóversenyfutamát. 

 

 

Az Ír Derbyben (már Lester Piggott alatt) 4 hosszal győzött, így 1981-ben egy új európai csillagot ünnepeltek a britek.

Aga Khan üzletileg ki is használta ezt. “Feldarabolta” lovát részvények formájában, így 10 millió fontos bevételre tett szert, de Shergar sokak szerint ennél sokkal többet ért. Főleg miután 4 hosszal megnyerte a King George VI and Queen Elizabeth Stakes-t, azaz a legfontosabb évjárat összehasonlítót Ascotban. Sztár nimbuszán az sem ejtett csorbát, hogy csak negyedik helyen ért célba, a számára szokatlanul hosszú (2921 méteres) St Legerben.

1981 októberében szállították új otthonába, Newbridge-be. A szállították azonban most egy puritán szó, hiszen Aga Khan piros-zöld színeibe öltözött, zászlókat lengető iskolások és a városi zenekar fogadta a sztárcsődört.

Egyetlen szezonjában 35 ivadéka született, hiszen 1983. február 8-án (második fedeztetési idénye előtt egy héttel)fegyveresek rontottak be az írországi Ballymany-ménesbe és Jim Fritzgerald-ot és családját fegyverekkel tartották sakkban, míg a lovat lószállítóra tették.

Írorszában azonnal a  döbbenet lett úrrá, hiszen a legenda, a Nemzeti Kincs számukra érinthetetlen volt. A brit kriminalisztika egyik legnagyobb nyomozása vette kezdetét, de a rablók nagyon elmések voltak az időpont választással. Az árverések miatt Íroszág útjain lovak tucatjait fuvarozták, így a rendőrség hiába vetett be mindent és szó szerint mindenkit (médiumokat, jövőbe látókat) Shergar soha többé nem került elő. Értékét akkoriban 40-50 millió fontra becsülték.

A Timeformtól 140-es értékelést kapott, és mai napig egy ascoti zsokébajnokság viseli nevét.

Kép: Irish Times

süti beállítások módosítása