RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Juddmonte a világ tetején

Egészen fantasztikus évet tudhat maga mögött a Juddmonte Farms, amely eddig is a lóversenyvilág legnagyobbjai közé tartozott, idén azonban minden várakozást felülmúlt.

Európa legjobbja, Enable 

Valószínűleg minden lóversenyrajongónak ismerősen cseng a Juddmonte neve, hiszen Európa egyik legnagyobb tenyész- és versenyistállójáról beszélünk. Az 1977-ben Khalid bin Abdullah herceg által alapított ménes mára interkontinentális telivér-nagyhatalommá vált, ugyanis három angol és két ír farmjuk mellett további hármat üzemeltet a tengerentúlon, Kentucky-ban is.

Nem tett tehát rossz lóra Abdullah, de a Juddmonte kiemelkedő eredményeihez szükség volt Dr. John Chandler elnök, valamint az angol bárói családból származó Teddy Grimthorpe menedzserre is, aki 1999-ben szegődött.

Eddig is hatalmas sikerek kötődtek a Juddmonte-hoz, gondoljunk csak a két veretlen klasszisra, Frankel-re és Kingman-re, de a 2017-es év minden várakozást felülmúlt. A szezon elején Arrogate remek Pegasus World Cup– és még fenomenálisabb Dubai World Cup-győzelmének örülhettek, amelynek köszönhetően övék az év legmagasabbra rangsoroltabb lova, még ha visszatérése óta nem is az igazi.

ar-170329437.jpg
Arrogate nyergében Mike Smith ünnepel a Dubai World Cup után 

 

Ott van mellette Európa legjobbja, az ötszörös Gr1-győztes Enable, akinek ugyan Cracksman Champion Stakes-sikere után be kellett érnie a második legmagasabb kapott formával, de a napokban neki osztott Cartier Év Lova-díj valószínűleg kiengesztelte a Juddmonte-t.
“Egy Frankel-csikó (Cracksman) leszorított minket a csúcsról (a Longines rangsorán, melyet a futott formák alapján állítanak össze – szerk.) – nyilatkozta Teddy Grimthorpe a TDN-nek. – “Nagyon fontos volt a hercegnek. Arrogate-et vásároltuk, tehát némileg új dolog volt, de hogy milyen sikeres lett a ló, az figyelemre méltó. Természetesen Enable egy negyedik generációs Juddmonte-házitenyésztés, úgyhogy ez egészen különleges. A herceg egyszerűen el van tőlük bűvölve.”

Az tavalyi és idei hihetetlen teljesítményeket pedig nem csak a Cartier (Európa) díjazta, de az amerikai Eclipse Awards-on is a szezon vezető futtatójának választották a Juddmonte Farms-t 2016-ban. Az pedig, hogy jövőre közelébe tudnak-e érni az elmúlt két évi szenzációnak, már a jövő kérdése. Mindenesetre övék Európa és Amerika legjobb lova… Ez pedig pestiesen szólva: nem semmi.

Képek: The Times, Khaleej Times
süti beállítások módosítása