RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

A ,,Tökéletes vihar”

Azok a születésnapok, amik nullára végződnek mindig különleges jelentéssel bírnak. Gondoljunk csak egy kisgyermek 10. születésnapjára. 

mano27war.jpg

Hogyan is szólítjuk már ilyenkor? Nagyfiú, nagylány. Ez azonban nem csak az emberek esetében van így… Mindannyiunk számára van egy ló, akinek mindig boldogan gondolunk a születésnapjára, legyen 5, 10, vagy akár 20 éves.

Man o’ War (Fair Play – Mahubah) örökre beírta magát a galopp történelmébe, és most szenteljünk neki egy kis időt. Ünnepeljük meg, a 20. század legjobb amerikai versenylovát, ugyanis a nagy klasszis öregfiú 100 évvel ezelőtt született, azaz 1917. március 29-én.

Tiszteletére a „Kentucky Horse Park”, valamint az „International Museum of the Horse” Amerikában rendez egy kiállítást, ami “The Mostest Horse That Ever Was” címen lesz majd megtekinthető. Itt megismerkedhetünk ennek a kiváló versenylónak az életével, születésétől, egészen a haláláig.
 

Az I. világháború idején, a tulajdonosa (Samuel D. Riddle) „beállt” az Egyesült Államok hadseregébe, felesége az ő tiszteletére nevezte el a mára már sokak által ismert galopp lovat.

De miért is volt a “legeslegjobb”?

Azt hiszem, Man o’ War “tökéletes vihar” volt, pozitív módon… Az emberek, akik látták őt, mind áhítattal beszéltek róla, hogy milyen csodálatos személyisége volt ennek a lónak… “- magyarázta Ed Bowen, Kentucky versenytörténész.

1919-ben a Belmont Parkban debütált, méghozzá nem is akárhogyan… A két éves csikó majdnem hat hosszal verte ellenfeleit, szinte fénysebességgel ért célba, mindenkit lenyűgözött, mennyi energia, erő van benne. Azonban nemcsak a debütálása volt sikeres, hiszen 21 versenyéből 20-szor nyert, köztük két Triple Crown futamot, a Preakness Stakest és a Belmont Stakest. Mindezért pedig megérdemli, hogy méltón ünnepeljük meg a születésnapját, hiszen elképesztő teljesítményt nyújtott az 1919-es-20-as években. Szerencsére a lóversenyvilág sosem feledi őt.

Belmont Parkban szobra van, Pennsylvania-ban és Kentuckyban utcák viselik a nevét, több helyütt pedig verseny van elnevezve róla. Hogy főszereplőnk mekkora teljesítményt nyújtott a lóversenypályán, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy egyedüli legyőzője (Upset) azzal lett világhírű, hogy az egyetlen lóként aposztrofálták, aki valaha két vállra fektette „A Nagy Man o’ War-t”.

A cikk forrása a Thoroughbred Daily News hétvégi mellékletében jelent meg.

Kép: Horse Network 
süti beállítások módosítása