RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

A modellből lett zsoké

Ismerjük meg a gyep királynőjét, aki ott hagyta a modell karrierjét azért, hogy végül Ő lehessen a Melbourne Cup legfiatalabb hölgy indulója.

A mindössze 22 esztendős Katelyn Mallyon lecserélte a kifutót a lóversenypályára, és idén kész volt követni Michelle Payne útját, aki felülkerekedett a 154 év férfidominanciáján.

„Ez fantasztikus, hogy Michelle nyert tavaly, minden vágyam a nyomdokaiba lépni, csodálatos lenne a második nőnek lenni, aki megnyeri a Melbourne Cup-ot!” -mondta Katelyn, még a futam előtt, de végül 19-ként ért végül célba Assign nyergében.

Ahhoz, hogy idáig elérjen, rögös utat kellett bejárnia. 2012 májusában, összezúzta az arcát miután leesett Deliver The Dream hátáról a Flemington-i Winter Championship Heat közben. Ez az esés az egész karrierjét, sőt az életét is veszélyeztette ugyanis gerinctörést szenvedett, lépe károsult, arccsontja is eltörött és nagyon magas volt az esélye annak, hogy lebénul. Négy napig volt kómában, és majd 9 hónapot töltött a pálya szélén mire felépült.

„Egyszerűen nem emlékszem arra a hétre. Leestem, eltörött a gerincem és az arccsontom. Az egész olyan üres nekem.” – emlékezett vissza a zsoké.

A nagypapája, Mick Mallyon – a világklasszis zsoké, aki háromszor nyerte meg a Caulfield Cup-ot a 60-as és 70-es években – azt mondta, nagyon fél, hogy az unokája nem ül lóra többé. Majd amikor, ott álltak a Melbourne Cup kapujában, Katelyn ennyit mondott:

„Soha. Soha nem féltem. Soha! Egyszerűen hihetetlennek tűnik. Ez az egész olyan, mint egy hullámvasút néha, ilyen gyors lovakon ülni hatalmas izgalmat jelent.”

2014 novemberében még mindig kapott ajánlatokat Amerikából, hogy visszatérjen a kifutóra. Ez egyfajta választási kényszer volt. Vagy a kifutó, vagy a zsokélét. Az utóbbit választotta, hisz mindig is zsoké akart lenni.

„Egyáltalán nem bánom a döntésemet, az álmaimat élem.”

Nem csak a jövedelmező modell világ csillogásáról mondott le a fiatal tehetség, hanem más sportokat is háttérbe helyezett.

„Nyolc évig kosaraztam és nagyon szerettem. Folytatni akartam mindenképp, de végül fel kellett adnom, hogy a lóversenyre tudjak összpontosítani.” – mesélte Katelyn.

Valaki, aki elkezdett lovagolni 4 éves korában nem tudja elképzelni az életet a hajnali 4 órai kelések nélkül.  

„Amióta az eszemet tudom, zsoké szeretnék lenni.”

A képen látható nagypapája erről csak annyit mondott: „Él és hal a lóversenyért. Ez olyasmi, ami a vérében van.”

Ugyan Katelyn Mallyon nem tudta megnyerni a Melbourne Cup-ot, de az álmai itt nem érnek véget, érdemes lesz rá odafigyelni a jövőben.

A Daily Mail cikke alapján írta Pőcze Franciska, képforrások: racingandsports.com.au, Herald Sun

süti beállítások módosítása