RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Az ír varázsló

Hiába, Írország fiai mesterien értenek a galoppversenyzéshez.

Pálca nélkül is varázsol. Fotó: twitter.com

A trénerzseni jelzőt már jó ideje Aidan O’Brienre ragasztotta szerkesztőségünk, nem véletlen. Habár az istenadta tehetséggel megáldott idomárnak nem jött össze minden reménye az idei szezonban, a kifejezés továbbra is helytálló. DE most nem róla lesz szó, kérem! Van ő mellette még olyan mester az ír földön, akit hasonló magasztos szavakkal kell illetnünk: egy varázsló. Igen, ez a teljesítmény mintha már a mágiával lenne határos. Következzék Dermot Weld!

Az idén júliusban már a 68. születésnapját ünneplő tréner legfrissebb, elmúlt hetekben előadott mutatványa kapcsán került azonnal a legerősebb reflektorfénybe, de most még nem erről szólunk. Első körben arról, hogy ha nem is kapott akkora figyelmet, mint mostanság, annak ellenére mindig ott volt az élvonalban. Példának okáért eláruljuk, hogy az ír tréningezésű lovakat tekintve ő tudhatja magáénak a legtöbb győztest. Egyszóval rekorder! Mielőtt idomárnak állt, alaposan kitanulta a szakmát, szinte mindent tud a lovakról, hiszen állatorvosként végzett a Newbridge College-ben, és korábban zsoké is volt.

Trénernek állva pedig hatalmas sikereket ért el az évek során. Mit sem bizonyít ez jobban, mint hogy hazájában 21-szer (!) sikerült elnyernie a Bajnok Idomár címet. Ez a mennyiség még gombócból is sok, nemhogy szebbnél szebben csillogó plecsnikből! Emellett számos klasszikusban és egyéb Gr1 besorolású nagyversenyben nyertek idomítottjai szerte a világon, napestig sorolhatnánk, ezért csak az országokat említjük meg: hazáján kívül természetesen Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Németország, Ausztrália, USA és Hong Kong, de az Ír varázsló megtisztelő címet első Melbourne Cup győzelme után kapta az ausztrál zsurnalisztáktól.

Hazájában a legtöbbször a St. Leger után vezethetett vissza győztest, szám szerint 6-szor (1993, 1994, 2001, 2002, 2003, 2004), de az 1000 Guineas-t is 4-szer zsebelte be, a Derby trófeáját pedig 3-szor hódította el általa készített ló (Zagreb-1996, Grey Swallow-2004, Harzand-2016).

A győztes csapat az Ír Derby után. Fotó: Cody Glenn/ Sportsfile via Getty Images

Azt az attrakciót, amivel minden bizonnyal megkoronázta – egyébként is értékes és tisztelni való – életművét, a végére tartogattuk, bár kétségtelenül tudják már, hogy mi is ez. Egy olyan siker, ami nem adatik meg mindenkinek és minden nap, sőt, elég ritkaság számba megy, hogy egy tréner ilyen csodálatos duplát produkáljon. Ez ugyanis egy Epsom Derby – Ír Derby dupla, ráadásul ugyanazzal a lóval, és ugyanazzal a lovassal. Ámulatba ejtő események, aminek reméljük a részesei lehettek Önök is az elmúlt hetekben. Szerkesztőségünk tagjainak a hideg futkosott a hátán már a futamok futamánál is, aztán amikor Harzand és Idaho a végső küzdelmet vívták az ír kékszalagért, végképp elállt a lélegzetünk! Gigászi csatájukat követően méltán lehetett boldog a tenyésztő-tulajdonos, Aga Khan; a zsoké, Pat Smullen; és magától értetődően Dermot Weld, aki ezzel (is) örökre bevéste nevét a galoppversenyzés történelemkönyvébe. Fúrja az oldalunkat a kíváncsiság, hogy van-e folytatása a sikertörténetnek a nagy francia csúcsban, az októberi Prix de l’Arc de Triomphe-ban? Hamarosan kiderül, legyenek tanúi, velünk karöltve!

Kiss Barbara
süti beállítások módosítása