RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Cape Cross leszerelt

Napjaink egyik legnagyobb szupersztárja távozott nemrég az aktív tenyészmének sorából.

cape-cros-800x445.jpg

Hiába, ilyen az élet, nincs mit tenni. A “nagy öregek” egyszer csak lelépnek a lóversenyzés és – tenyésztés színpadáról, hogy a helyükbe fiatal tehetségek érkezzenek. Alig több, mint fél éve adtunk hírt Green Desert haláláról, erre március végén jött a bejelentés, hogy talán legtehetségesebb fia, Cape Cross kényszernyugdíjazásra szorul.

Hogy miért nevezzük kényszernek? Mert egyáltalán nem előre eltervezett dolog volt ez. A 22 éves mén még jó erőben van, ám a szaporodásbiológiai vizsgálatok termékenyítési gondokat mutattak ki nála. “Március végéig adtunk neki “próbaidőt”, és egészen addig nem vemhesültek tőle a kancák, így nem volt kérdés, hogy be kell fejeznie a fedezőméni karrierjét” – nyilatkozta Sam Bullard, a Darley birodalom ménekért felelős igazgatója.

A Mohammed sejk által tenyésztett Cape Cross a legendás Godolphin színeket többek között a ’98-as Lockinge Stakes (Gr1) során vitte sikerre. Nem volt egy világsztár versenylóként, de mindenképpen érdemesnek tartották a ménesi kipróbálásra. És milyen jól tették! Visszavonulásától (2000) kezdve napjainkig nem kevesebb, mint 103 black-type nyerőt adott, melyek közül 51 Group/Grade besorolásban győztes, amelyek között pedig 11 Group 1/Grade I versenyben diadalt aratott ivadékot találunk. Csikói közel 90 millió eurót galoppoztak össze a mai napig. Szépen hangzó számadatok!

Ouija Bird és a kis Australia, 2011-ben. Fotó: thevaulthorseracing.wordpress.com

Már az első évjáratával berobbant a köztudatba, ugyanis volt a csikói között egy Ouija Board (2. kép) névre keresztelt kanca, aki végigtarolta a világ legnagyobb Gr1-es versenyeit: Anglia, Írország, USA, Hong-Kong… nem véletlen lett kétszer is Európa legjobbja! Bővebbet nem kell mondanunk róla, talán még annyit, hogy ő egyben a nagyszerű, kétszeres Derby-hős (és immár fedezőmén) Australia anyukája.
A kiváló Urban Sea 2005-ben randevúzott Cape Crossal, nászuk gyümölcse a 2009-ben Gr1 szinten mesterhatost produkáló Sea the Stars lett, aki ma már szintén keresett és sikeres apamén.
A magasztalást ezen a ponton még nem lehet abbahagynunk, ugyanis akkor kihagynánk a Cape Cross-akta legfrissebb lapjait, amelyek a “G”, mint Golden Horn betűnél találhatóak (3. kép). Igen, ha valaki nem tudta volna, a 2015-ös év legjobb európai versenylovának is ő az apja. És CC nyugdíjazása kapcsán némi öröm az ürömben, hogy a hatalmas klasszist igazoló fiú máris a papa helyének betöltésére pályázik, ugyanis idén kezdte meg ménesbeli működését potom 60 ezer angol fontos összegért. Sok tenyésztő egyenesen hozzá vezényelte a Cape Crosshoz “befizetett” kancáját a visszavonulás hírének hallatára.

Láthatják, röviden nehezen összefoglalható ennek a kiváló ménnek az életműve. Mi ezúton kívánunk neki boldog nyugdíjas éveket, és kíváncsian várjuk, lesz-e valamely utódjának nagysága az apjához fogható?!

Kiss Barbara, nyitókép: Darley

süti beállítások módosítása