RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Royal Ascot – a királyi vetélkedés – 1. rész

1711-ben Anna királynő versenypályát építtetett, saját birtokán, egy Berkley grófságbeli széles és a windsori kastélytól nem messze fekvő mezőn, afelett érzett örömében, hogy ott teljes sebességgel ki tudja lovagolni hű hátasát.

Nem csak a királynő jelenlétében elvárt az előírt viselet

Még abban az évben, augusztus 11-én le is futották az első versenyt, és ki gondolta volna akkortájt, hogy micsoda hagyomány indul útjára. Négy évvel ezelőtt ugyanis immár a 300. kiadását ünnepelték, a ma már Royal Ascot néven ismert versenysorozatnak – ami sokak szerint a világ első számú lóversenyeseménye. Ezt örömmel hangoztatja a pálya honlapja is, ahol ez a felirat fogadja az oda kattintókat: „The Greatest Race Meeting in the World” – azaz a legnagyobb lóverseny fesztivál a Földön/világon.

1807-ben vezették be az ascoti versenyek híres és megalkuvást nem tűrő „dress-code”-ját, azaz az öltözködési előírásokat. A királyi páholyba, a Royal Enclosure-be kizárólag fekete, vagy szürke zsakettben és cilinderben léphetnek be a meghívott férfiak, míg a hölgyek a ruházati előírásoknak megfelelően kosztümöt vagy koktélruhát viselnek, ahhoz illő, díszes kalappal. Természetesen az öltözködésben a páholyon kívül, a nagytribünön is az elegancia a mérvadó: a látogatók között csak öltönyös férfiakat, és kosztümöt viselő, kalapos hölgyeket láthatunk, hiszen a lóversenypálya területére tilos fedetlen vállal, vagy akár rövidnadrágban, lezseren megjelenni.

Igazából azonban a szinte karneváli hangulatot idéző felvonulás teszi utánozhatatlanná ezt a meetinget, ami ennek a társadalmi eseménynek a nélkülözhetetlen velejárója. A tíz méter hosszú limuzinokból és csillogó-villogó sportkocsikból kilépő zsakettes-cilinderes urak és estélyi ruhás-kalapos hölgyek már a reggeli órákban ellepik a pálya környékét, hogy egy igazi úri piknikezésbe kezdjenek.

Holnap este folytatjuk.

Fotó: ascot.co.uk

süti beállítások módosítása