RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

A szerény zseni

Háromszoros champion zsoké, 19 Gr1 győzelem egy év alatt, Cox Plate – Melbourne Cup dupla 12 év óta először. Valószínűleg már mindenki tudja, ki most a főszereplőnk – nem más, mint Ryan Moore! 

The Grey Gatsby-vel a Prix Du Jockey Club után. Fotó: skysports.com

Már évek óta gyönyörködhetünk briliáns lovaglásaiban, de az idei esztendőben valami hihetetlent alkotott: Kanadától Ausztráliáig az elmúlt tizenkét hónapban majdnem húsz Gr1-es futamot nyerni minden, csak nem mindennapi. Európa, Dubai, USA, Hong-Kong, Japán – mindenhol behúzott minimum egy-egy győzelmet a legfelsőbb szinten.

Ha valakihez hasonlítanánk, ő inkább Lester Piggot, mint Frankie Dettori. Nyeregből való leugrás, széles vigyorgás, túlzások – ez nem az ő asztala. Persze, a Melbourne Cup után volt mosoly bőven, de ezek – mint ahogyan ő azt elismerte – ritkák. Nem akar híresség lenni, mégis az. Az egész világ imádja, na de mit gondol ő erről, és a sikereiről? A minapi BBC-nek adott interjújából mindezek ki is derülnek.

Ryan Moore szerint nagyon megtisztelő, hogy őt gondolják a világ legjobb lovasának, de nem hagyja, hogy ez a fejébe szálljon:

„Ez nagyon hízelgő. A lóversenyzésben, mint minden más sportban, megoszlanak a vélemények. Egyeseknek ez megegyezik, másoknak nem. Egyik nap felülkerekednek rajtam, másik nap meg én fogok felülkerekedni rajtuk. Először is egy jó lovad kell, hogy legyen, ez dönti el a verseny kimenetelét. Annyi ember csinálja ezt a világon, sokakat még nem is láttam ülni, így nehéz ezt megmondani (hogy ki a világ legjobbja – szerk.). Ez nagyon hízelgő, de valószínűleg nem igaz. Nem igazán vannak olyan gondolataid az év elején, hogy mi hogy lesz, tényleg. Napról napra élek, ahogy jön, úgy megy. Csak kimész minden nap, és próbálod olyan jól végezni a munkád, amilyen jól csak lehet, és majd meglátod, hova jutsz. Csak előre mész, egyik verseny után a másik jön, az egész olyan gyorsan halad. Próbálok nem sokat agyalni egy győzelmen, vagy vereségen, lehet, jobban ki kellene élveznem ezt az egészet, de én tényleg csak előre tekintek és továbblépek.”

A Cox Plate trófeájával. Fotó: couriermail.com.au

„Szerencsés vagyok, hogy ezekben az országokban is megmérethettem a tudásomat. Néhány top-class lovat is kapok, és ez az, amit a legjobban szeretek csinálni – a legjobb telivéreket lovagolni a legnagyobb versenyekben. Csak olyan jó vagy, mint amilyen a legutóbbi teljesítményed, eredményed, így nem hiszem, hogy leragadhatsz. Annyit tudok nyújtani, amit tudok. Szerintem becsületesen viselkedem, de nem vagyok az az ideális példakép, amit mások akarnak, hogy legyek.  Mondták már, hogy többet kellene szerepelnem a médiában, népszerűsíteni a sportot, de csak arra tudok fókuszálni, hogy olyan jó legyek, amennyire csak tudok. Valószínűleg ez kissé önző, de annak kell lenned ebben a sportban. Sok-sok verseny van, amit meg kell nyerni, de számomra a legnagyobb dolog hogy fejlődjek, és olyan jól végezzem a munkám, amilyen jól csak tudom. Úgy érzem, jól lovagolok, és a legtöbbet hozom ki ebből, és ez a fontos.”

Ámen. Bár ő nem így gondolja, azért mondjuk csak ki: Ryan Moore a világ (egyik) legjobb zsokéja! Ezt bizonyítani azért teljes mértékben nem lehet, de ha csak a számokat nézzük, a 19 Gr1 magáért beszél. És akkor még meg sem néztük a videókat, hogyan nyeri ezeket a versenyeket. Nemsokára újra láthatjuk az angol fiút a világ legnagyobb versenyeiben, ugyanis Tokióban (már most vasárnap) és Hong Kongban idén is nyeregbe száll. Reméljük, még sok-sok évig láthatjuk a versenypálya aktív résztvevőjeként!
süti beállítások módosítása