RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Szuna Szabolcs

A téli időszakban Horpácsi Emília segítségével újabb interjút készítettünk. Most a fiatal trénert, Szuna Szabolcsot szólaltattuk meg.

p9210005.JPG

RP: Szabi, akárhogy nézem a statisztikát (győzelmi vagy a helyezéseket is beleértve) azt állapíthatom meg, soha ilyen rossz éved nem volt, rövid tréneri karriered során. Mi volt ennek az oka?
SzSz: Valóban rossz évünk volt a tavalyi, de rögtön meg is ragadnám az alkalmat, hogy megvédjem magam. 2010-ben már az előző évekhez képest 15 lóval kevesebb állt az istállónkban, és az import lovaink száma egyre csökkent. A statisztikákat nézve viszont jelentős hányadát teszik ki a nyereményeinknek az importok. 90%-ban Satin Stone apaságú lovakkal dolgoztam, ami szintén hátrány azon istállókhoz képest, akik változatos összetételű telivér állománnyal készülhettek. Meg kell említenem továbbá azt is, hogy a Satin Stone csikók nem koraiak, lábszerkezetük érzékenyebb és kevesebb közöttük a hosszútávú, azaz az állóképes ló. Úgy gondolom, amit ki lehetett hozni ebből a lóállományból, azt ki is hoztuk.

RP: Pálfi Gábor hogyan értékelte ezt a szezont?
SzSz: A tavalyi év, is mint az ezt megelőzőek visszajelzésként szolgálnak Pálfi úr számára. Az ő céljai, hosszútávú célok, és kemény munka árán lehet megvalósítani őket. Kitartása és a lovak iránti szenvedélye azonban páratlan és töretlen. Tisztában van azokkal a dolgokkal, amiken változtatni kell, és ezeket a változtatásokat meg is hozza, mind a tenyésztésben, mind a tréningezésben. Pl. a tréningben már a tavalyi évben a csikók fele, több alagi és Kincsem parki tréner keze alatt dolgozott és versenyzett. Az én munkámat pedig a hatszoros champion Ribárszki Sándor hónapokon keresztül, szakmai tanácsadóként segítette. Ezek mind olyan dolgok, amik mind olyan irányba segítik az elmozdulást, hogy ne egy lábon álljon ez az egész. A ménesben is elmozdultunk ebben az irányban. Próbáltunk nem egy, hanem egyre több fedezőmént bevonni a tenyésztésbe, és Satin Stone mellett most már Star Fury, Brahy, Palo Verde és Atheneum is egyre inkább kiveszi a részét a tenyésztésből. Amennyiben a Nemzeti Lóverseny Kft. továbbra is felkarolja a magyar tenyésztésű lovakat akkor nálunk is bekövetkezhet az áttörés.

RP: Pedig 2010 nem indult rosszul számotokra, hiszen Viva Venus révén megnyertétek az év első kiemelt versenyét, a Káposztásmegyeri Díjat.  A kancát azóta nem láttuk futni. Mi van vele?
SzSz: Viva Venus győzelme nagy örömet okozott az egész istálló számára. Örömünk azonban nem tartott sokáig, hiszen a verseny közben nagyon súlyosan megsérült. Az egész szezont ki kellett hagynia, de idén újra láthatjuk a pályán.  Egy őssejt terápiás kezelést kapott, de már jól van. Jól dolgozik.

RP: Erről a futamról az jut az eszembe, hogy a Telivér Farm képviselői nélkül nincs sprintverseny. Overdose mögött tuti a te lovaid érkeznek, de igazán rangos (kiemelt) sprintversenyt nyerni nem sikerült. Mi ennek az oka?
SzSz: Úgy gondolom a szerencse sem volt velünk ezekben a versenyekben, de ha megnézzük a futamok nyerőit, láthatjuk, hogy ezeket legtöbbször az erősebb nem képviselői nyerik. Nekünk kancáink vannak, és vannak náluk jobbak is a pályán. A Kozma Ferenc emlékverseny ráadásul a mi kancáink számára nem volt éppen egy zavartalan lefolyású futam.

szuna_szabolcs-1.jpg

RP: Tavaly a Saint-Moritz-i interjú kapcsán már arról beszéltünk, Spinning Crystal utolsó éve jön a pályán. Azt hiszem nem teljesített rosszul, hiszen a legtöbb pénzt nyerte az istállód számára. Te hogy értékeled az évét és most már tényleg ménesbe vonul?
SzSz: Spinning még mindig komoly húzóereje az istállónak, és nem csak a versenyeredménye szempontjából. Valójában az egész istálló oda van érte és komoly rajongótábort tudhat magáénak. Nagyon jól érzi magát nálunk, és még mindig olyan kiscsikós vehemenciával jár ki a karámba, hogy azt sokan megirigyelhetnék. Éppen ezért úgy döntöttünk, hogy Spinning még marad és versenyez, amíg Ő szeretné.

RP: Morasco is két győzelmet aratott, de tőle többet vártam. Igaz, hogy második az Imperiál Díjban, de mégis… Ő többre hivatott, vagy te nem így gondolod?
SzSz: Morascoról azt kell tudni, hogy ő egy komoly sérülés után kellett visszatérnie a pályára. A sérülés miatt több mint egy évet ki kellett hagynia és innen felállva kellett folytatnia a pályafutását, úgy hogy addigra úgymond kinyerte magát és egyből a legerősebb lovakkal kellett versenyeznie. Nem volt egyszerű őt formába hozni, de most egészséges és várjuk tőle az előrelépést.

RP: A szintén magyar tenyésztésű Naraan viszont fantasztikus szezont produkált, hiszen csak két versenyében ötödik, máskor mindig dobogós….
SzSz: ..és mindezt úgy produkálta, hogy a 2009-es Nemzeti Vágtán megsérült a lába. Azt hiszem a „kiskozmával” ők elég jó párost alkottak a tavalyi évben, de ő sajnos már nem fog versenyezni többé. Anyakanca lett.

RP: Továbbra is csak szerény létszámú lovat indítasz külföldön. Mi ennek az oka?
SzSz: A nemzetközi mezőny az elég erős, és oda csak igazán jó lóval érdemes kimenni. Tervezzük, hogy az idén többször megyünk, de a saját tenyésztésű lovaknak „fel kell még nőni” ehhez a feladathoz. A jobb hazai szereplés az előfeltétele annak ,hogy külföldre menjünk, azaz előbb itthon kell növelnünk a nyerések számát.

RP: Ez az oka annak is, hogy a  TF idén nem adott indulót a White Turfra?
SzSz: Az elmúlt két év alapján nem igazán éri meg kimenni Saint-Moritzba. Mind a felkészülés, mind a szervezés elég körülményes, ráadásul az idei évben új vezetőség lett kinevezve, akikről nem sokat tudunk. Összegezve: nem éri meg kiutazni.

national_nice_nemeth_szuna.JPG

National Nice - Németh Sándor - Szuna Szabolcs

RP: A Telivér Farm rengeteg saját és ezáltal magyar tenyésztéssel versenyez. Nem érzitek ezt szélmalomharcnak a sok-sok import ellen?
SzSz: Ez a kérdés akár válasz is lehetne az első kérdésre. Mi mindent megteszünk, hogy ne így legyen ez, de igazából az egész lovas társadalomnak el kell döntenie, hogy szükségünk van-e a „magyar árura”, vagy csak az import termékek kellenek. Természetesen ezt idézőjelben mondom, de ez most a helyzet. Szóval dönteni kell, de ha a válasz IGEN akkor ez irányba mindenkinek sokkal több lépést kellene tennie, hogy büszkék lehessünk a lovainkra. Itt jegyzem meg, hogy igen örömteli az, hogy az idei évben az új versenykiírás egyre inkább felkarolja a magyar tenyésztésű lovakat és egyre több olyan elemet tartalmaz, ami segíti az ő boldogulásukat.

RP: Igaz az a pletyka, hogy jó pár kétévesetek szlovák tréningben készül mostanság?
SzSz: Összesen hét lovunk került, cseh és szlovák tréningbe. Miss Juliette és húga, Meseszép ugróvonalon fognak versenyezni, míg a többiek síkversenyekben. Majd az év végén mérleget vonunk volt-e ennek valami haszna ránk nézve.

RP: Mi az oka annak, hogy Kovács Sándor irányításával is készülnek lovak „Telivér Farm II” néven?
SzSz: Kovács Sanyival nagyon jó az istállónk viszonya. Tavaly és tavalyelőtt is készültek nála lovaink, és ezt a kapcsolatot továbbra is fenn kívánjuk tartani, de ahogy már mondtam korábban, több trénernél is állnak bérbe adott lovaink.

RP: Mi a helyzet a kétéveseitekkel?  (Akik 2010-ben voltak azok- sa.) A kiemelt versenyekben nem játszottak főszerepet.
SzSz: Erre is válaszoltam már korábban. A Satin Stone csikók nem éppen koraiak, és ezért nem is erőltetjük őket különösképpen. El kell azonban mondanom, hogy High Rock teljesítményével elégedett vagyok, és elmondhatom, régen volt ilyen jó képességű csikónk, aki már ilyen korán mutatta magát.

RP: A futtatók az idén kis mértékben beleszólhatnak a propozíció kialakításába. Neked mi a véleményed az eddig elért eredményeikről, és pl. a Magyar Háromévesek Nagydíjáról?
SzSz: Örülök neki, hogy beleszólhattak, bár egy kicsit hiányolom a szakmával való egyeztetést, azaz a trénerek véleményét, észrevételeit is bele kellett volna vonni ebbe a dologba.  Lényeges változások lesznek az idei évben, amire nagy szükség is volt. Hogy minden változtatás beváltja-e a hozzáfűzött reményeket, ez majd később derül ki. A Magyar Háromévesek Nagydíjának én kifejezetten örülök, de jó lenne, ha ez nem ütközne, a többi 3 éves, klasszikus versennyel. Tehát örülünk az új versenynek, de mi azért a derbyben is szeretnénk megmérettetni a lovainkat.

RP: Ha már itt tartunk, neked mi a véleményed a kancadíj távjáról? Én az öregektől mindig azt hallottam, ez a kancák derbyje, azaz a távnak meg kell egyeznie a derbyvel. Te hogyan vélekedsz erről?
SzSz: Én úgy gondolom, derby az csak egy van, és ebben a gyengébbik nemnek is meg kell adni az esélyt, hogy képviselje magát. A 2400 méteres kancadíj táv egyáltalán nem segíti őket ebben. Ez a fiatal, 3 éves kancákat nagyon igénybe veszi. A kancadíj az egy nagyon rangos verseny, de a futtatók, az itt elért siker után nem biztos, hogy meg akarnak itt állni, hanem tovább mennének a derby irányába. Akkor pedig ez már végképp nagyon sok egy kancának.

RP: A honi lóverseny kapcsán lassan több egyesület alakul, mint amennyi néző van a pályán. Szerinted tud már bármelyik is bármiféle eredményt felmutatni, vagy szélmalomharcot folytatnak?
SzSz: Ezek az egyesületek, a legfejlettebb lóversenyzéssel rendelkező országok mintájára jöttek létre. Fontos, hogy legyenek ilyenek. A megújulásnak a feltétele, hogy ezek az egyesületek érdemben tudjanak tevékenykedni. Fontos az, hogy az egyesületen belül sokkal aktívabbak legyenek, és az egyesületek közötti kapcsolattartásnak szerintem sokkal szorosabbnak kellene lennie. Ez a véleményem.

RP: Visszatérve a Te istállódra, kik lehetnek a legjobbak az idei szezonban, azaz te kiknek a jó szereplésében bízol leginkább?
SzSz: Az öregek közül Morasco javulásában még bízom, itt van a már az előbb említett Spinning, aki mindig húzóereje volt az istállónak. Viva Venus is visszatér, de próbálkozunk még April’s Music-al. A háromévesek közül talán High Rock, Spárta, Montano, Amira és Dancing Daisy neve emelhető ki.

RP: Rögtön adódik a kérdés. Lesz végre a TF-nak igazi derby aspiránsa?
SzSz: Igen, lesz.

RP: Mekkora az istálló (a futó lovak) létszáma jelen pillanatban?
SzSz: Minőségi szelekciót hajtottunk létre. 25 ló áll már csak az istállóban, és ezt a számot szeretnék most már tartani. Ezzel, a nagy istállók sorából közepes istállóvá váltunk.

RP: Milyen személyi változások történtek az istálló életében? Ki lesz pl. az első lovasotok?
SzSz: A lóállomány csökkenésének velejárója sajnos az istálló személyzet csökkenése is. Kevesebben vagyunk, de a csapat talán annál erősebb. Nagyon jó emberek dolgoznak nálunk. ifj. Kozma István ez első lovasunk, de nagyversenyekben külföldi lovasokat is szeretnénk alkalmazni. Jakub Pavlicek és más cseh illetve szlovák zsokékkal is kapcsolatban állunk.

RP: A 2010-es nemzetközi galoppszezonban, volt “főnököd”, Khalid Abdullah valami elképesztő sorozatot, szériát produkált. Mivel Te a Juddmonte Farmsnál dolgoztál, kiemelt figyelemmel kíséred lovai futását?
SzSz: Igen. Ha a külföldi hírekről tájékozódom, mindig ő az első, azaz megnézem, hogyan szerepelnek a lovai. Az istállószemélyzet több tagjával a mai napig e-mail kapcsolatban állok, így több felől kapom az információkat. Nagyon örülök a tavalyi eredményeiknek, és igazából ez engem is egyfajta büszkeséggel tölt el a sok-sok siker, hogy milyen jól mennek a lovak, hiszen ezekhez a telivérekhez valamikor, nem is olyan rég még nekem is közöm volt. Nagyon nagy évet zárt a herceg, de még mindig van számára új inspiráció, hiszen pl. a Kentucky Derbyt még sosem sikerült megnyernie, és mindig azt hangoztatja: ez a legnagyobb álma, hogy megnyerje a klasszikus futamot. Talán majd összejön neki most már.

RP: Mi a helyzet most Brahyval? Hány kancát fedezett már?
SzSz: A tavalyi évben kapott először kancákat. Kb. nyolc-tízzel lett kipróbálva, és az idei fedeztetési szezonban is kb. ugyanennyit fog kapni. Kíváncsian várjuk a Brahy csikókat, mert most a napokban fognak megszületni.

RP: Szabi! Hogy vélekedsz XI sikereiről. Igaz, hogy kisversenyeket nyert, de amatőrrel triplázott, azaz Krowicki után egy 20 éves amatőr kislány csak utazott rajta?  Ebből és Letty futásaiból leszűrhető az, hogy talán több keresnivalónk lenne külföldön?
SzSz: Nagyon érdekes, amit XI az istállóváltása óta produkál. Szerintem nem egyértelműen ez szűrhető le belőle, hanem inkább az a kérdés merül fel az emberben, hogy előtte miért nem volt ilyen jó, vagyis miért nem szerepelt ilyen sikeresen. Lettyről tudjuk, hogy egy kivételes képességű kanca, mindenképpen külföldi versenyekben a helye.  Nagyon ügyes húzás volt ez, ifj. Klimscha Alberttől, hogy a svájci futamokat kinézte neki, hiszen minden ló számára meg kell találni a megfelelő versenyeket, és ő ott nagyon jól tudott érvényesülni. Én Svájcba mindenképpen kivinném, mert ő már ott otthon van, de akár máshová is, ha úgy alakul.

RP: Köszönöm az interjút és sikeres szezont kívánunk.
SzSz: Köszönjük szépen. Szeretnék még két nevet mondani itt a végén. Pálfi Nóra, akivel az istállót vezetjük valamint Hajba Melinda, aki a ménest vezeti Sárbogárdon, de az egész istállószemélyzetnek köszönöm a munkáját.

Sereg András kérdéseit Szuna Szabolcsnak szegezte Horpácsi Emília.
süti beállítások módosítása