RACING PORTAL

Nemzetközi lóversenymagazin a turf legfénylőbb csillagaival

Prix de l’Arc de Triomphe
Szombaton és vasárnap kerül sor világ egyik legjelentősebb versenyhétvégéjére, a franciák büszkeségére, a Prix de l’Arc de Triomphe futamára és a keretprogram nagyszabású versenyeire, Longchampban, Párizsban.
longchampfrance1280_956x538.jpg

A fő attrakció természetesen a legnagyobb díjazású, 2400 méteres futam az egész földkerekséget tekintve. Mindössze a Japan Cup közelít hozzá pénzdíjban (az most kb. 4,6 millió USD díjazású), de nekünk, európaiaknak össze sem hasonlítható a két verseny. “Az ARC” legalább olyan mitikus lóverseny esemény a galopp szerelmesei számára, mint a Dubai World Cup, a Royal Ascot vagy ezt a pompás előadást egy hónappal követő Breeders’ Cup.  A világ minden tájáról érkeznek a lóversenybarátok a Boulognei erdő évszázados fái közé, hogy élőben csodálják meg a világ legjobb telivéreit és zsokéit (és nézzék meg a világ egyik legragyogóbb, legtündöklőbb városát). A legfőbb verseny, viszont mostanság legtöbbször csak az európai lovak vetélkedése, hiszen Párizsban minden egyes futam gyepre van kiírva, és ismert, Dubaiban és Amerikában a legnagyobb díjazású versenyeket homokon (vagy más szintetikus felületen) és főleg más távon futják. Ez azonban semmit nem csökkent a színvonalon és nem degradálja a versenyek értékét, hiszen a szakértők egybehangzó véleménye szerint a világ legjobb galopplova, ma Európában (Írországban áll) és a tervek szerint Sea the Stars is ott lesz a legendás lóversenypályán Longchampban.

A verseny (az ARC) történelme 1863-ra datálódik. Ekkor kiírtak egy versenyt a The Grand Prix of Paris-t Duke of Morny kezdeményezésére. A cél az volt, hogy összehozza a legjobb hároméveseket a világ minden tájáról. A nyitott futamban minden fajtájú ló részt vehetett. 1920-ban a The Committee of the Society of Encouragement (A Bátorítás Társaság Tanácsa) megalkotta a Prix de l’Arc de Triomphe-ot.  A verseny a nevét a híres párizsi Diadalívről kapta, amely a Franciaországért harcolóknak állít emléket.

Édouard Manet gyönyörű festménye 1867-ből. A „Versenyek Longchampban” címet viseli

Az első Prix de l’Arc de Triomphe-t, 1920. Október 3-án futották, ahol 150.000 FF volt az első helyezett pénzjutalma. A győztes ló, a 3 éves Comrade volt F. Bullock-kal a nyergében. Később természetesen a versenyfeltételek változtak az évek folyamán, és ma már idősebb lovak is részt vehetnek a versenyben, de 1994-óta mindössze 3 nyerő nem a derby évjáratot képviselte. A többi megdicsőült mind 3 éves volt.

Az Arc De Triomphe neve napjainkban összefonódott a legendás tréner Andre Fabre nevével. Bámulatos módon, hét nyerőt vezethetett már vissza az évek folyamán. Ez szinte felfoghatatlan teljesítmény. Talán csak Michael Phelps eredményeihez mérhető.

A zsokéknál ez az egyik olyan verseny ahol nem (a Budapesten is üdvözölt) élő legenda Lester Piggott vezet a győzelmek számát tekintve. Mindössze háromszor nyerte a legendás futamot. A mindössze szó, természetesen otromba tréfa részemről, hiszen sok lovas, hatalmas áldozatokat hozna egyetlen párizsi sikerért. Tény, azonban hogy 4 lovas is akad, aki már négyszer is diadalmaskodott az Arc-ban. Jacques Doyasbere, Freddy Head, Yves Saint-Martin és Pat Eddery egyaránt büszkélkedhet e titulussal. A maiak közül Peslier és Dettori három győzelemnél tart, azaz bármelyikük, sikere esetén ötödikként csatlakozhat a hallhatatlanok társulatához. (… persze lehet, hogy már most is azok)

Az igazi főszereplőkről, a lovakról is essék szó. A leggyorsabb győztes a csodálatos Peintre Celebre (2:24.6, 1997-ben) A legnagyobb fölényű győzelem hat hossz. Három pompázatos telivér is ekkora különbséggel nyert (Ribot (1956), Sea-Bird (1965) és Sakhee (2001)). Hatan tudták kétszer is megnyerni a legendás futamot. ( Ksar (1921, 1922), Tantieme (1950, 1951), Motrico (1930, 1932), Ribot (1955, 1956), Corrida (1936, 1937) és Alleged (1977, 1978) ) A legtöbb induló: 30, 1967-ben. Ma már 20 a maximális indulók száma. A kancák mindössze 17 alkalommal tudták elhódítani e címet. Tavaly ugye Zarkava győzött, de azt megelőzően, az idén kimúlt, legendás Urban Sea, tizenöt évvel ezelőtt, 1993-ban.

 A csodálatos Urban Sea

A tréninghely szerinti rangsor: 64 alkalommal győzött Franciaországban trenírozott ló. Nagy-Britannia 10, Írország 6, Olaszország 6 és Németország 1 sikert tudhat a magáénak. Ez 87 győzelem. Vasárnap futják a 88. Prix de l’Arc de Triomphe-ot. Már nagyon várom
süti beállítások módosítása